Hogyan segítsünk szorongó kutyánknak?


Ugatás, rombolás a lakásban, bepisilés – ezek mind a szorongás jelei. Nemcsak a gazdi számára kellemetlen ez a viselkedés, de a négylábúaknak is. Mivel senki nem tölti szívesen ideje nagy részét szorongó kutyája nyugtatásával, felkutattunk néhány technikát és praktikát, ami segíthet a problémák megoldásában.

Játékok

Szerencsére bőségesen rendelkezésre állnak olyan játékok amelyeket az ideges természetű kutyák számára fejlesztettek ki. Összegezve a lényeget, használjuk ki a figyelemelterelés erejét, valamint alakítsunk ki egy játékra szolgáló kényelmes szegletet a lakásban, ahol ebünk biztonságban érzi magát távollétünkben is.

1. Varázsmellény
Ez a mellény folyamatosan enyhe nyomást gyakorol a kutya mellkasára, ami nyugtató hatással van viselőjére.

2. Jutalomfalatok
A csontból készült jutalomfalatok hoszú időre lekötik a kutyákat, így kevésbé foglalkoznak a szorongásukkal.

3. Kényelmes ágy
Semmi sem nyugtatja meg a kutyákat jobban, mint egy kényelmes kutyaágy, ahol békésen aludhatnak.

4. Kutyaketrec
Rengeteg különböző méretű és kialakítású kutyaketrec kapható, biztos, hogy megtaláljuk közöttük a kutyánknak legjobban kedvezőt.

5. Nyugtató nyakörv
Ezek a nyakörvek feromonokat bocsájtanak ki, ami csökkenti a kutya félelemérzetét és segít a stresszoldásban.

Kutyatréning

Megfelelő tréninggel rengeteg dolgot meg tudunk tanítani kutyánknak, emellett bizonyos viselkedési formákat korrigálni is tudunk.

1. Ketrechez szoktatás
Szotassuk hozzá a ketrechez a kutyát úgy, hogy az biztonságot nyújtó szentély legyen a számára.

2. Pozitív visszaigazolás
A félős kutya szidása csak ront a helyzeten. Célravezetőbb eszköz a jutalomfalat, a simogatás és a vidám hanglejtés.

3. Szocializáció
Korán kezdjük el hozzászoktatni kutyánkat a társasághoz. Ez segít abban is, hogy játék keretében képes legyen levezetni a felesleges energiáit, megszabadulni nyugtalanságától.

Egyéb praktikák

Végezetül egy pár extra trükk. 

1. Fehér zaj
Ventillátorral, rádióval vagy hasonló, semleges zajforrással nyomjuk el a kutyánk számára ijesztő hangokat. Ki lehet próbálni például a klasszikus zenét – bizonyítottan nyugtató hatása van.

2. Figyeljünk a saját idegállapotunkra is
A kutyák érzékenyek a külvilágra. Ha idegesek vagyunk, ők is azok lesznek. Próbáld ki ajógát vagy egyéb relaxációs technikákat. Mindketten jól jártok!

3. Mozgás
A fáradt kutya boldog kutya. A mozgás növeli a szerotonin termelését a szervezetben. Ez olyan hormon, ami az ember hangulatát is pozitívan befolyásolja.